Intő jelek!

11:40

Ehhez a bejegyzéshez tökéletesen illik Lauren Aquilina - How Would You Like It? száma. Halgassátok meg előtte/közben/utána, ahogy jól esik.
Mindenki hallott már(sajnos) fizikai erőszakról, történjen az családon vagy párkapcsolaton belül. Fizikai erőszaknak számít minden, az erőtlen, de rosszindulatú pofontól az erőteljes verésig. Legyen az oka bármi is sosem a bántalmazás a megoldás arra, hogy kifejezzük, hogy mint gondolunk, de nem csak fizikailag lehet valakit bántani, hanem mentálisan.

A mentális bántalmazásról elég keveset lehet hallani a médiában, mint mondjuk arról, hogy egy ember verte a társát. Ez pedig egy nagy hiba, mert emiatt több olyan kapcsolatban maradnak az emberek, amiben mentálisan terrorizálják őket, hisz nem tudják, hogy ez nem normális. Úgy gondolják, hogy az ő hibájuk, amiért a másik dühös és nekik kell változtatni magukon, hogy a partnerük meg legyen elégedve, hogy ne legyen napi program az üvöltözés, hogy ne úgy menjen haza vagy úgy találkozzanak, hogy attól féljen, hogy a társa megint valamire kiakad. Ezért elkezdenek figyelni mit mondanak, hogyan cselekednek, mit csinálnak, kivel találkoznak, kinek köszönnek az utcán, kivel tartják meg a kapcsolatot. Ha visszaolvassuk az utolsó mondatot rájöhetünk, hogy amit el akarnak kerülni, vagyis hogy el tudják kerülni a vitát, az ugyanúgy megmarad, mert attól még tartani fognak a másik reakciójától, mert a 'megfelelő' viselkedést meg is kell tartani vagy különben újra jönnek az több óra hosszas üvöltözések, de ezekkel együtt a másik mindig talál és találni is fog hibákat, amivel nem lesz megelégedve, vagyis ugyan ott fognak tartani.Ugyanúgy mondani fog olyan dolgokat, amikkel azt üzeni a másiknak, hogy ő egy senki és nem jó semmiben, de aztán elmondja neki, hogy szereti miután lenyugodott, hogy kompenzálja saját magát.

Ez kívülről nagyon szembetűnőnek látszik, és értetlenkedve állhatunk és kérdezhetjük, hogy ezt hogyan nem veszi valaki észre, de azt is hozzá kell tenni, hogy abba a személybe a másik szerelmes, kötődik hozzá, valamilyen szinten nem tudja ott hagyni. Ilyenkor kell segíteni rajtuk. Beszélni velük. Ez nem annyira egyszerű, mert általában a partnereik megakadályozzák, hogy bárhogyan is a tudtunkra adják, hogy valami nincs rendben. A leggyakoribb, amikor szimplán elveszik a telefonjukat és helyettük válaszolnak az üzenetekre.

Jelek, hogy egy olyan kapcsolatban vagy, aminek véget kell, hogy vess: (a teenshealth cikkjének a fordítása, amit megtalálsz a bejegyzés végén)

  • bármilyen módon bántalmaz
  • megpróbálja irányítani az életedet, mint például, hogy hogyan öltözködsz, kivel találkozol, mit mondasz
  • lealacsonyít, megaláz. Azt az érzést kelt benned, hogy nem érsz semmit.
  • megfenyeget, hogy bánt ha szakítasz vele
  • úgy mondja el az igazságot, hogy azt sugallja te vagy a hibás
  • mindig tudni akarja, hogy hol vagy
  • féltékeny vagy mérges lesz ha mással töltöd az időt

Jelek, hogy a barátod egy ilyen kapcsolatban van: (szintén a teenshealth cikkjének a fordítása)

  • megmagyarázatlan horzsolások, sebek, törött csontok, véraláfutások
  • túlzott szégyen vagy bűn érzése pedig semmi oka nem lenne rá
  •  a család és a barátok előtti állandó titkolózás
  • az iskolából vagy bármilyen eseményről való hiányzás semmi értelmes vagy konkrét okból

Szerencsére most már egyre többször lehet erről hallani. Például a Buzzfeed is csinált erről egy videót, ahol egy nő meséli a történetét, amit meg tudtok nézni ITT. Ha esetleg nem vagy annyira mainstream és nem angolt tanulsz, hanem egy másik nyelvet akkor a videó röviden arról szól, hogy egy nő/lány (egyetemista korú) találkozik egy fiúval, aki nagyon kedves. Többször is elmennek randizni, aztán pár hónap után összejönnek, és utána megváltozik minden. A fiú/férfi megpróbálja kontrollálni a lány életét. Úgy gondolja, hogy a lány állandóan megcsalja pedig nem. Akkor is kiakad ha a férfi ismerőseinek köszön az utcán, és lassan már nem csak a férfi ismerőseivel szakítja meg a kapcsolatot, hanem a legjobb barátjával is. Ezután is mindig úgy érezi, hogy mindent rosszul csinál, és amikor először megüti a partnere akkor is úgy gondolja, hogy az az ő hibája és ha nem beszél vissza akkor a dolgok jóra fognak fordulni. Akkor jön rá, hogy szakítania kell a barátjával, amikor egyszer ellöki és a lány beveri a fejét. Ezután felhívja a legjobb barátját és ő segít rajta, de a barátja nem akarta elfogadni, hogy elhagyja őt, hogy megfenyegeti, hogy ha ott hagyja akkor megöli. Szerencsére a rendőrség hamar kiér, de utána a lány sokáig üresnek érezi magát. Olyannak, akinek nincsen személyisége...

Ez a történet megmutatja, hogy miután vége van a kapcsolatnak még sokáig nem hagy az emlék túllépni azon a korszakon. Ez legfőképpen a mentális terrorizálásnál van jelen.

Egy youtuberes is mostanában feltöltött egy videót ugyan erről és szintén saját élményből merítette az ötletet. Az ő neve Doddleoddle és a videója címe 'angry', amit megnézhettek ITT.

Ez a videó is olyan jellegű, mint az előző volt, viszont Dodie nagyobb hangsúlyt ad annak, hogy hol tudsz segítséget kérni, hogyan tudod észrevenni az intő jeleket. Az ő kapcsolatában nem volt szó fizikális erőszakról. A barátja sosem ütötte meg, viszont mentálisan ugyanúgy terrorizálta. Helyette válaszolt az üzenetekre, amik a barátaitól jöttek arról érdeklődve, hogy jól van. Ennek a videónak a leírásában volt pár link, ami arról szól, hogy hogyan tudod észrevenni, hogy ilyen kapcsolatban élsz, amiket én is ide fogok rakni.

Abusive relationships-TeenHealth

9 signs you're in an Emotionally Abusive Relationship

Domestic violence and abuse

*a barátait figyeli 24/7*
Mazsola^^

You Might Also Like

0 megjegyzés

Ráadás.