White Feminism

11:16


*szégyenkezik, hogy 1, ezt májusban tölti fel 2, kb. fél éve nem írt semmit*

Március 8. nemzetközileg elfogadottan a nőké. Milyen megnyugtató. Van egy nap, amikor ok nélkül a kezünkbe nyomnak egy virágot és a közösségi oldalakat elárasztják a ’Boldog Nő napot!’ tartalmazó bejegyzések, de lenne egy, vagyis több kérdésem… Mi van a többi 364 nappal, ami egy évben van? Mikor van a Nemzetközi Férfi Nap, mert bárhogyan is próbálok visszaemlékezni nem sikerül egy olyan alkalmat felidéznem, amikor azt mondtam, hogy ’Boldog Férfi Napot’! Még arra is kíváncsi lennék, hogy hogyan leszünk azzal előrébb ha kapunk egy szál virágot csak azért, mert a sejtjeink két X-kromoszómát tartalmaznak egy X és egy Y helyett?!

Ezt a napot ezernyi módon tudnánk hasznosabbá tenni, és ezek között a nárcisz vagy a csoki nincs felsorolva. A beszédekben miért nem említik meg, hogy honnan indult és egyáltalán, miért került a nyelvünkbe az, hogy feminizmus, vagy hogy mi is pontosan a feminizmus napjainkban. Hiszen azt bátran kijelenthetjük, hogy nagyon nagy változáson ment keresztül ez az egész mozgalom, és az emberek többsége félreérti a célját.  A feministák nem női uralmat akarnak, hanem azt, hogy mindenki egyenlő legyen és ez független legyen a nemétől. Ettől eltekintve a mozgalmon belül is vannak óriási félreértések vagy csak szimplán szókiforgatások.


Az egyik ilyen ritkán hangoztatott ágát fogom jobban ismertetni ebben a cikkben. Eddig még nem magyarosították, de külföldön egyre gyakrabban találkozhatunk a White Feminism kifejezéssel. Ez pontosan azt emeli ki, hogy egy fehér bőrű, nyugati országban élő nőnek és egy más kultúrába tartozó nőnek a jogai nem egyenlők. Az egyik legegyszerűbb példa bemutatásához képzeljük el a médiában reklámozott női ideált. Magas, vékony, fehér bőrű, szőke. Ez az a négy szó, amivel le tudjuk írni.

Az emberek életében nagy szerepet játszik a beilleszkedés, az hogy ne tűnjenek ki, ne legyenek kitagadva. Ez abban is megnyilvánul, hogy megpróbálunk a mindenhol-látott ideálhoz hasonlítani, legyen az bármennyire abszurd is. Mégis, hogyan tudna egy sötétbőrű nő a fehér bőrű és a szőke szabványoknak megfelelni? A probléma nem csak a kinézeten vagy a megfelelésen alapszik, ezeknél vannak komolyabb témák is, amiket az esetek nagy részében figyelmen kívül hagyunk.

Egy másik sokszor hangoztatott példa a nők és férfiak fizetései között a különbség. Általánosságban egy férfi több fizetést kap, mint egy nő, aki szintén ugyanabban a munkakörben dolgozik, ugyanannyi órában, de azt ki szokták hagyni, hogy azok a nők, akik muszlimok, sötét bőrűek vagy Latin-Amerikából jöttek még kevesebbet kapnak, mint a nyugati társadalomban élő fehér nők.

Még távol vagyunk a teljes egyenjogúságtól, vagyis attól, hogy a feminizmus elérje a célját, de fontos észben tartani, hogy nem minden nő egy szintről indul, nem tekinthetünk a rasszizmusra és a feminizmusra két külön, egymást nem fedő mozgalomnak. Ki kell, hogy szélesítsük a látkörünket ahhoz, hogy jobban megértsük mi is történik a világ más országaiban, hisz anélkül, hogy tudatában lennénk ezeknek a tényeknek nehezen tudnánk ellenük tenni. Befejezésként pontosítanám a definíciómat a feminizmusról: Mindenki egyenlő és ez független a nemétől és a származásától.

Mazsola


You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Igazat szóltál, pont most gondolkodtam ezen a témán én is a Pride-dal kapcsolatban. A feminizmus, vagy inkább a feminista jelző egy negatív dolognak számít még sokaknál, azt hiszem a tudatlanság miatt.
    Jó volt olvasni a cikked, nekem is újat mondtál ezzel a white feminism fogalommal, mert még sosem hallottam róla, de teljes mellszélességgel kiállok mellette.
    Így tovább! :D

    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszett a cikkem és, hogy új információt közölhettem. Már megérte megírnom.:3
      Ami a LGBTQ+ közösséget illeti, nekik sincs könnyű dolguk a sztereotípiákkal szemben, de remélhetőleg ez a közel jövőben valamennyire változni fog!
      Tényleg köszönöm, hogy elolvastad és, hogy meg is osztottad velem a gondolataidat!<3
      *megölelget*
      Mazsola

      Törlés

Ráadás.